forumnju z rachunkiemofertaRoaming zagraniczny na terytorium Polski

Roaming zagraniczny na terytorium Polski

Roaming zagraniczny na terytorium Polski (2019-06-27 15:35)

<span >Witajcie forumowicze<br ><span >Czy spotkał się ktoś z Was z naliczeniem opłaty za roaming danych z zagranicy(Ukrainy) podczas gdy przebywaliście na terenie PL.<br ><span >Mnie właśnie spotkała taka sytuacja. Byłem w strefie przygranicznej, ale też w pewnej odległości(dużo większej niż zwykle)<span > od granicy, w terenie zadrzewionym. Złożyłem reklamację. Została oczywiście odrzucona. Zrzucanie winy na użytkownika za słabo działające nadajniki jest jak dla mnie mega nie fair, a smsy 'ostrzegawcze' trafiły do mnie oczywiście z opóźnieniem, więc nie miałem nawet szansy zareagować.
<font color="#000000" face="verdana, arial, sans-serif"><span >Mieliście kiedyś podobną sytuację? I jak wygląda odwoływanie się od takiego rozpatrzenia reklamacji? </font>
<font color="#000000" face="verdana, arial, sans-serif"><span >
</font>

Roaming zagraniczny na terytorium Polski (2019-06-27 17:11)

Hej :) Ja takiej sytuacji co prawda nie miałam, ale jeżeli SMS z informacją o obowiązujących w strefie 2 stawkach został wysłany z opóźnienieniem to na to powinieneś się powołać w odwołaniu. Niestety, w strefie przygranicznej połączenia taryfikowane są według operatora do którego telefon jest zalogowany, a nie według terytorium na którym to nastąpiło i jest tak w każdej sieci.  Nie da się zrobić tak, by łapać tylko zasięg krajowy, chyba że wyłączysz roaming. W przyszłości możesz też włączyć bezpłatną blokadę transmisji danych w roamingu, która zablokuje dodatkowo płatny internet,  a nie ten który masz do wykorzystania w strefie 1 (UE). Pozdrawiam.

Roaming zagraniczny na terytorium Polski (2019-06-28 06:55)

W terenach przygranicznych warto też wyłaczyć w telefonie automatyczne wybieranie sieci i ustawić "na sztywno" swojego operatora.
Na Podlasiu zdarzało się, że telefon próbował sie logoewac w sieci białoruskiej.

[edytowane przez jacp11 o 06:55 w dniu 2019-06-28]

Roaming zagraniczny na terytorium Polski (2019-06-29 15:57)

<span >Dzięki za odpowiedź,  <span >za te 7mb zostałem skasowany juz o 15:58, natomiast sms  o pojawieniu się w 2 strefie oraz o zablokowaniu konta z powodu dobicia do 240zł otrzymałem o 16:04. Nie pozostało mi nic innego, jak zabrać się za pisanie tego odwołania... Pozdrawiam!

~z4ka

Roaming zagraniczny na terytorium Polski (2021-11-14 21:33)

Czy udało się odwołać?

Roaming zagraniczny na terytorium Polski (2021-11-16 13:38)

to jest odpowiedź na post:

Czy udało się odwołać?

Hm, po przeszło 2 latach od postu przedpiścy... raczej bym nie liczył na jego odpowiedź... ale nigdy nie mówię nigdy ;-)

[edytowane przez stanley99 o 13:48 w dniu 2021-11-16]

odpowiedź

Roaming zagraniczny na terytorium Polski | ~z4ka (29.06.2019, 15:57)

<span >Dzięki za odpowiedź,  <span >za te 7mb zostałem skasowany juz o 15:58, natomiast sms  o pojawieniu się w 2 strefie oraz o zablokowaniu konta z powodu dobicia do 240zł otrzymałem o 16:04. Nie pozostało mi nic innego, jak zabrać się za pisanie tego odwołania... Pozdrawiam!
wybierz obrazek niepasujący do reszty

Aby nie podawać nicka przy każdym komentarzu zaloguj się.

aktualnie na forum znajduje się:

43 gości i 0 zalogowanych użytkowników