forumnju z rachunkiemofertaDlaczego SMS wysłany kosztował mnie 27 groszy !!! potrójnie?

Dlaczego SMS wysłany kosztował mnie 27 groszy !!! potrójnie?

Dlaczego SMS wysłany kosztował mnie 27 groszy !!! potrójnie? (2013-10-07 17:41)

Witam
Dlaczego SMS wysłany dziś o godzinie 9:58  został policzony potrójnie? kosztował mnie 27 groszy? i to samo z SMSem z godziny 10:43 ?? Czy chodzi o długość SMsa? Czy można to zablokować? W każdym bądź razie składam reklamację.
Z góry dziękuję za pozytywne załatwienie sprawy.
 pozdrawiam

odpowiedź została zgłoszona do moderacji

Dlaczego SMS wysłany kosztował mnie 27 groszy !!! potrójnie? (2013-10-07 19:04)

Zapewne chodzi o ilość znaków w smsie. Jeden sms może zawierać max. 160 znaków, lecz np. polskie znaki liczone są jako kilka znaków. Gdy przekroczy się limit, wysyłamy kilka smsów, które są potem łączone w całość. Czy można to zablokować? Zależy jaki masz telefon, telefony kilka lat temu miały opcje potwierdzenia wysłania kilku smsów ;)

~karolex1

Dlaczego SMS wysłany kosztował mnie 27 groszy !!! potrójnie? (2013-10-07 20:04)

Spokojnie, prawdopodobnie będzie  to błąd systemu. Dlatego dobrze, że składasz reklamację.

Dlaczego SMS wysłany kosztował mnie 27 groszy !!! potrójnie? (2013-10-07 20:24)

Być może  używałeś polskich liter typu " ą ę ł ż " i długość SMS-a  szybko się wtedy zmienia.

Dlaczego SMS wysłany kosztował mnie 27 groszy !!! potrójnie? (2013-10-08 23:48)

TYLKO że ten SMS MA 100 znaków...są co prawda POLSKIE litery ale chyba parę POLSKICH liter nie robi z tego 3 sztuk?

Dlaczego SMS wysłany kosztował mnie 27 groszy !!! potrójnie? (2013-10-09 12:05)

Nawet użycie jednego polskiego znaku zmienia format wysyłanego SMS i zmienia jego długość do 70 znaków 

post został zablokowany przez moderatora

Przyczyna blokady:wymagana akceptacja treści odpowiedzi przez moderatora

~fhgdshgfgh

Dlaczego SMS wysłany kosztował mnie 27 groszy !!! potrójnie? (2016-04-22 22:12)

to jest odpowiedź na post:

Zapewne chodzi o ilość znaków w smsie. Jeden sms może zawierać max. 160 znaków, lecz np. polskie znaki liczone są jako kilka znaków. Gdy przekroczy się limit, wysyłamy kilka smsów, które są potem łączone w całość. Czy można to zablokować? Zależy jaki masz telefon, telefony kilka lat temu miały opcje potwierdzenia wysłania kilku smsów ;)

~gość1461355933466

Dlaczego SMS wysłany kosztował mnie 27 groszy !!! potrójnie? (2016-04-26 18:03)

W orange piszę bez uncode i piszę z ł ą ż.... Mam nielimitowane sms to mi wisi jak przy krótkiej wiadomości sms wysyłam 3 sms.

~jackbb

Dlaczego SMS wysłany kosztował mnie 27 groszy !!! potrójnie? (2016-05-08 15:26)

Tak jak wyżej napisano. Jeżeli w smsie używa się polskich znaków to wysyłana jest cała tablica znaków, żeby na telefonie odbiorcy można było ją odczytać.
Dlatego używając nawet jednej polskiej litery: ą, ć, ń,ó, ś, ż, ź rozmiar smsa może się zwiększyć.
Bardzo łatwo to sprawdzić.
Proszę napisać jedno słowo zawierający polski znak i to samo słowo bez polskich znaków.
Proszę sprawdzić po liczniku jak to pokazane jest przy pisaniu smsa ile polski znak zawiera. O ile zmniejszy się miejsce dla pozostałych wyrazów.
Problem ten występował np w starszych nokiach z symbianem.
Można zaktualizować oprogramowanie w telefonie. Czasem pomaga.
Pozdrawiam.

[edytowane przez rootix o 23:22 w dniu 2017-05-17]

odpowiedź

Dlaczego SMS wysłany kosztował mnie 27 groszy !!! potrójnie? | harr (07.10.2013, 17:41)

Witam
Dlaczego SMS wysłany dziś o godzinie 9:58  został policzony potrójnie? kosztował mnie 27 groszy? i to samo z SMSem z godziny 10:43 ?? Czy chodzi o długość SMsa? Czy można to zablokować? W każdym bądź razie składam reklamację.
Z góry dziękuję za pozytywne załatwienie sprawy.
 pozdrawiam
wybierz obrazek niepasujący do reszty

Aby nie podawać nicka przy każdym komentarzu zaloguj się.

aktualnie na forum znajduje się:

99 gości i 1 zalogowanych użytkowników