forumnju z rachunkiemofertanju dodatkowy - abonament 9zł kiedy naliczany ?

nju dodatkowy - abonament 9zł kiedy naliczany ?

nju dodatkowy - abonament 9zł kiedy naliczany ? (2015-09-09 11:29)

Witam

Mam takie pytanko, gdyż otrzymałem fakturę za okres od 06.08.2015 - 05.09.2015 r., i zdziwiło mnie rozliczenie za nju dodatkowy - mianowicie:

Nju dodatkowy został przyłączony do głównego numeru w dniu 21.08.2015  r., w związku z tym przez 11 dni została naliczona opłata (9zł : 31dni) x 11dni = 3,19zł - i z tym się zgadzam.

Natomiast zaskoczyła mnie kolejna pozycja na fakturze w wysokości 9zł tzw. "przedpłaty abonamentowej" za okres od 06.09.2015 do 05.10.2015 r.

Czy aby na pewno naliczenie 9zł tzw. przedpłaty jest słuszne, skoro rozliczenie dotyczy okresu od 06.08.2015 - 05.09.2015 r.?
Czy przypadkiem te naliczenie 9zł nie powinno być dopiero w fakturze tzw. październikowej, skoro dotyczy okresu od 06.09.2015 do 05.10.2015 r.?

Jak w końcu jest naliczany ten abonament 9zł za nju dodatkowy - płatny z góry, czy po danym okresie rozliczeniowym ?

dziękuję za odpowiedź

~mpl

nju dodatkowy - abonament 9zł kiedy naliczany ? (2015-09-09 14:04)

Dodatkowy naliczają jako przedpłata. Trochę dziwne ale tak jest.

nju dodatkowy - abonament 9zł kiedy naliczany ? (2015-09-09 15:24)

Dzięki za odpowiedź

Tylko albo ja nie zauważyłem, albo faktycznie nie ma w regulaminie żadnej wzmianki na temat naliczania 9zł w formie przedpłaty. Uważam, że jest to robione bezprawnie - skoro rozliczenie dotyczy poprzedniego okresu to czemu w nim naliczają opłatę za okres następny - dziwne postępowanie o którym nikt w nju mobile podczas rozmów nie wspomniał!

~mpl

nju dodatkowy - abonament 9zł kiedy naliczany ? (2015-09-09 20:54)

Wydaje mi się, że te 9zł. traktowane jest jak coś w rodzaju "abonamentu". A abonament zawsze i u wszystkich operatorów jest pobierany w ostatniej F-rze na następny okres rozliczeniowy. Przecież nie masz oferty na kartę. 

nju dodatkowy - abonament 9zł kiedy naliczany ? (2015-09-09 21:42)

O tym, że opłata za Nju dodatkowy jest naliczana z góry było już na forum:
http://www.njumobile.pl/obsluga/forum/id,89800020,title,op-ata-z-gory-za-numer-dodatkowy,watek

Fakt jest taki, że wyszukiwarka na tym forum nie działa, więc bez ręcznego przejrzenia wszystkich "najnowszych" wątków:
http://www.njumobile.pl/obsluga/forum/najnowsze-watki
trudno cokolwiek tutaj znaleźć, a szkoda, bo ludzie piszą ciekawe, rzeczy, które potem znikają w gąszczu nowych wiadomości.

[edytowane przez nju_klient o 21:43 w dniu 2015-09-09]

nju dodatkowy - abonament 9zł kiedy naliczany ? (2015-09-09 23:47)

Witam
Mam od około msc nowy numer w nju z rachunkiem.
Gdy już go dostałem - kartę sim to poprosiłem o przeniesienie numeru z innej sieci jako nju dodatkowy.
Prędzej - w tym samym czasie nie ma takiej możliwości .
Przysłali mi kartę z tymczasowym numerem (który ten nr zamieni się na właściwy z poprzedniej sieci po zakończeniu umowy.
Karty fizycznie nawet nie rozpakowałem z kartonika , bo po co skoro ona mi jest zupełnie niepotrzebna ,do momentu przeniesienia numeru. który będzie aktywowany na niej.
Dlaczego wiec dostałem opłatę abonamentową (9zł) w mym przypadku 9,87zł ?
Karta przezemnie nie była aktywowana - jak wcześniej napisałem jest jeszcze w kartoniku.
---------------------------
Do przeniesienia mam jeszcze prawie 2 msc   20 zł do tyłu na dzień dobry od dawnej tepsy.
A przecież umowę jak sadziłem zawieram na świadczenie usług powiązanych z przenoszonym nr. a nie jakiegoś technicznego za który jestem zmuszony  płacić.

nju dodatkowy - abonament 9zł kiedy naliczany ? (2015-09-10 00:22)

@p4p
http://www.njumobile.pl/obsluga/forum/id,96500001,title,od-kiedy-nr-nju-dodatkowy-dzia-a-na-zasadach-abonamentu-numeru-g-ownego-,watek

Jak uważasz, że to jest błąd to pisz reklamację, może Ci ją uwzględnią. Ja miałem 2 tygodnie do przeniesienia numeru docelowego, więc 9zł nie robiło mi wielkiej różnicy.

nju dodatkowy - abonament 9zł kiedy naliczany ? (2015-09-10 16:13)

Nie nazwałbym tego przedpłatą. Zgłosiłem reklamację i dostałem wyjaśnienie, że nju ustala okres rozrachunkowy na najbliższy okres po rozpoczęciu umowy. Tylko, że okres rozrachunkowy nie kończy się dowolnego dnia, tylko w dniach określonych w regulaminie (nie wnikałem w przyczyny, ale czasami jest to co 2, a czasami co 4 dni).

Efekt jest taki, że przechodząc do nju, płacisz dodatkowo za okres od podpisania umowy do daty zakończenia/rozpoczęcia najbliższego okresu rozrachunkowego (i może to być sporo więcej niż 9 złotych).

Wyjaśnienie z nju:
"okres rozliczeniowy ustalany jest na najbliższy od momentu aktywacji usługi. W związku z tym, że wybrał Pan możliwośść korzytania z numeru tymczasowego do czasu przeniesienia numeru docelowego, aktywacja nastąpiła xxxxxxx r. Najbliższym cylklem rozliczeniowym jest okres przypadający na 4 dzień miesiąca następujący po aktywacji usługi i trwa do 3 dnia kolejnego miesiąca"

Niby jest to zgodne z regulaminem, ale moim zdaniem sprzeczne z udzielanymi informacjami, sugerującymi, że okres rozrachunkowy to jest zawsze miesiąc.

Liczą na to, że nikt nie będzie się o te kilkanaście złotych sądził, ale moim zdaniem, jest to sprawa dla UKE.

Daję nju żółtą kartkę.

nju dodatkowy - abonament 9zł kiedy naliczany ? (2015-09-10 18:13)

@pcs
o czym Ty w ogóle piszesz?? Zaczynam wątpić czy kiedykolwiek wcześniej miałeś abonament i sądzę, że ten w Nju jest chyba Twoim pierwszym w życiu.

Przedpłaty mają to do siebie, że pierwsza faktura zawiera pełen abonament za przyszły miesiąc i częściową, proporcjonalną opłatę za pierwszy niepełny okres rozliczeniowy, który właśnie się skończył.
Jest to normalne i tak to działa we wszystkich innych sieciach, także zakładam, że żółte kartki dajesz wszystkim operatorom :P

Kolejne faktury będziesz już miał na pełną kwotę 9zł za Nju Dodatkowy, bo będziesz miał tylko opłatę za jeden pełny okres rozliczeniowy, który zawsze trwa miesiąc.

W przypadku Nju Dodatkowy wątpliwości budzą tylko 2 fakty:
1. Pobierania opłaty z góry, choć faktura jest za okres przeszły, a nie za przyszły
2. W przypadku przenoszenia numeru trzeba płacić od dnia podpisania umowy, czyli za okres gdy działa numer tymczasowy, a nie od faktycznego przeniesienia numeru docelowego. Nie ma Nju buzz zerowego do czego klienci zostali przyzwyczajeni przy Numerze Głównym (pierwszym).

nju dodatkowy - abonament 9zł kiedy naliczany ? (2015-09-11 15:13)

@nju_klient - nie bardzo interesują mnie Twoje rozważania na temat ilości moich umów (czyżbyś miał kompleks krótkiej umowy?)

Moja wypowiedź dotyczy problemu poruszonego przez @p4p, który moim zdaniem nie dotyczy przedpłaty, tylko ustalania okresu rozliczeniowego.

Spróbuj ze zrozumieniem przeczytać wyjaśnienia nju, które wkleiłem. Wbrew temu co piszesz, cykl rozliczeniowy nie zawsze trwa miesiąc. W wypadku przenoszenia numeru do nju, pierwszy cykl trwa od podpisania umowy do dnia najbliższego okresu.

Zgodnie z informacją na stronie: <i style="mso-bidi-font-style: normal">?W nju mobile w sumie jest 10 okresów rozliczeniowych. Rozpoczynają się one odpowiednio 1, 4, 6, 10, 14, 16, 19, 24, 26, 29 dnia miesiąca. Każdy numer abonencki w nju mobile jest przypisany do jednego z tych okresów.?

W żadnym regulaminie nie znalazłem tych informacji. Jest tylko definicja: <i >?<i ><span style="font-size:10.0pt;line-height: 107%">?Okres rozliczeniowy? ? okres, za który dokonywane są na koncie abonenckim rozliczenia zobowiązań Abonenta wobec Operatora z tytułu świadczonych usług telekomunikacyjnych, rozpoczynający i kończący się we wskazanych przez Operatora w rachunku telefonicznym dniach miesięcy kalendarzowych;?

Czyli jasne jest dla mnie, że nju arbitralnie wskazuje 10 dni w miesiącu i każdy przenoszący się do tego operatora, dostanie pierwszą fakturę za pierwsze 1 do 5 dni korzystania z usługi. Bez względu na to, czy w ogóle wykona jakieś połączenie. Dlatego @p2p, nawet jeżeli nie użyłeś karty, dostałeś fakturę na 9zł.

odpowiedź

nju dodatkowy - abonament 9zł kiedy naliczany ? | pcs (10.09.2015, 16:13)

Nie nazwałbym tego przedpłatą. Zgłosiłem reklamację i dostałem wyjaśnienie, że nju ustala okres rozrachunkowy na najbliższy okres po rozpoczęciu umowy. Tylko, że okres rozrachunkowy nie kończy się dowolnego dnia, tylko w dniach określonych w regulaminie (nie wnikałem w przyczyny, ale czasami jest to co 2, a czasami co 4 dni).

Efekt jest taki, że przechodząc do nju, płacisz dodatkowo za okres od podpisania umowy do daty zakończenia/rozpoczęcia najbliższego okresu rozrachunkowego (i może to być sporo więcej niż 9 złotych).

Wyjaśnienie z nju:
"okres rozliczeniowy ustalany jest na najbliższy od momentu aktywacji usługi. W związku z tym, że wybrał Pan możliwośść korzytania z numeru tymczasowego do czasu przeniesienia numeru docelowego, aktywacja nastąpiła xxxxxxx r. Najbliższym cylklem rozliczeniowym jest okres przypadający na 4 dzień miesiąca następujący po aktywacji usługi i trwa do 3 dnia kolejnego miesiąca"

Niby jest to zgodne z regulaminem, ale moim zdaniem sprzeczne z udzielanymi informacjami, sugerującymi, że okres rozrachunkowy to jest zawsze miesiąc.

Liczą na to, że nikt nie będzie się o te kilkanaście złotych sądził, ale moim zdaniem, jest to sprawa dla UKE.

Daję nju żółtą kartkę.
wybierz obrazek niepasujący do reszty

Aby nie podawać nicka przy każdym komentarzu zaloguj się.

aktualnie na forum znajduje się:

86 gości i 0 zalogowanych użytkowników