forumnju z rachunkiemofertaPołączenia za granicę czemu droższe niż w roamingu?

Połączenia za granicę czemu droższe niż w roamingu?

Połączenia za granicę czemu droższe niż w roamingu? (2015-04-27 17:01)

Czemu połączenia za granicę są daleko droższe niż połączenia w roamingu?
Dla przykładu rozmowa do Niemiec 30:37 kosztowała mnie 45.76 zł + 5.89 zł czyli 51.65 zł.

Mając usługę "jak w kraju na 3 dni" zapłacę 6 zł +  31 * 0,19 zł/ minuta = 11,89 zł

Jakoś nie znalazłem usługi, która by ograniczyła rachunki przy rozmowach międzynarodowych.

To, że 5x taniej jest dzwonić z Niemiec do Polski niż z Polski do Niemiec to jakaś gorzka ironia.

Połączenia za granicę czemu droższe niż w roamingu? (2015-07-23 12:31)

Po paru miesięcznych rachunkach typu ~260 zł kupiłem kartę prepaid innego operatora (Lyca) gdzie rozmowy do UE są za max 0,39 zł/min. Rozmowy ~4,5 x taniej i brak abonamentu -> problem rozwiązany.

Połączenia za granicę czemu droższe niż w roamingu? (2015-07-23 16:45)

Połączenia w roamingu są regulowane i w całej Unii są takie same górne limity połączeń, natomiast połączenia międzynarodowe do UE rządzą się innymi prawami i są droższe, zwykle cena jest na poziomie ok. 2zł/min.
Jak ktoś dużo dzwoni to może wykorzystać VoIP jeśli ma stałe łącze internetowe w domu albo co najmniej LTE, bądź kupić pre-paida z tańszymi połączeniami międzynarodowymi, tak jak Ty zrobiłeś.

Połączenia za granicę czemu droższe niż w roamingu? (2015-08-07 11:21)

Kup sobie kartę klucz będziesz miał poniższe koszta do Nieniec
<div id="partialInternationalTariff"> 0,15 PLN / min
0,50 PLN / SMS
2,46 PLN / MMS
</div>

Połączenia za granicę czemu droższe niż w roamingu? (2016-05-13 20:15)

to jest odpowiedź na post:

Czemu połączenia za granicę są daleko droższe niż połączenia w roamingu?
Dla przykładu rozmowa do Niemiec 30:37 kosztowała mnie 45.76 zł + 5.89 zł czyli 51.65 zł.

Mając usługę "jak w kraju na 3 dni" zapłacę 6 zł +  31 * 0,19 zł/ minuta = 11,89 zł

Jakoś nie znalazłem usługi, która by ograniczyła rachunki przy rozmowach międzynarodowych.

To, że 5x taniej jest dzwonić z Niemiec do Polski niż z Polski do Niemiec to jakaś gorzka ironia.

odpowiedź została zgłoszona do moderacji

~kkkk

Połączenia za granicę czemu droższe niż w roamingu? (2018-05-29 18:02)

Połączenia telefoniczne przez Google Hangouts wyglądają no dobrą opcję. Tylko trzeba mieć wystarczająco dobry internet, bo to idzie tą drogą.

Połączenia za granicę czemu droższe niż w roamingu? (2018-05-29 19:30)

to jest odpowiedź na post:

Połączenia telefoniczne przez Google Hangouts wyglądają no dobrą opcję..

Ja do połączeń  net-->zagraniczna sieć telefoniczna od wielu lat używam Skype. Koszt minuty na stacjonarne do Niemiec bodaj ok. 2eurocenty/min, czyli ok. 10 groszy/min (dochodzi jeszcze opłata za rozpoczęcie każdej rozmowy, bodaj 0,05euro) . Zatem ok. 15-20x mniej niż za połączenie międzynarodowe z nju, czy innego podobnego operatora w Polsce.

odpowiedź

Połączenia za granicę czemu droższe niż w roamingu? | kuropatwa (29.05.2018, 18:02)

Połączenia telefoniczne przez Google Hangouts wyglądają no dobrą opcję. Tylko trzeba mieć wystarczająco dobry internet, bo to idzie tą drogą.
wybierz obrazek niepasujący do reszty

Aby nie podawać nicka przy każdym komentarzu zaloguj się.

aktualnie na forum znajduje się:

135 gości i 0 zalogowanych użytkowników