forumstrona www, moje kontostronaJak skutecznie zamówić zainstalować Nju Światłowód? W lokalizacji jest Orange Światłowód

Jak skutecznie zamówić zainstalować Nju Światłowód? W lokalizacji jest Orange Światłowód

Jak skutecznie zamówić zainstalować Nju Światłowód? W lokalizacji jest Orange Światłowód (2024-05-01 12:22)

<span id="docs-internal-guid-1005bcdf-7fff-468d-90d1-9598d8fc1d8e">Witam

Sytuacja jest następująca:
-chcę zainstalować Nju światłowód w mieszkaniu w budynku wielorodzinnym
-w budynku na 100% jest świadczony Orange Światłowód, można nawet zamówić online,
-próba zamówienia Nju  przez formularz internetowy: ?we wskazanej lokalizacji usługa jest niedostępna? :-(
https://nju.pl/sprawdz-dostepnosc

W ciągu ostatniego około miesiąca trzykrotnie próbowałem zamówić przez doradców, raz na czacie, dwa razy telefonicznie. Za każdym razem podobny scenariusz:
?tak, rzeczywiście, według naszego systemu w tej lokalizacji usługa jest niedostępna, ale przekażemy do weryfikacji, bo czasem zdarzają się nieścisłości. Odezwiemy się, jeżeli instalacja będzie możliwa?. Po czym takie zamówienie przepada jak kamień w wodę, żadnej informacji zwrotnej.
Aha, próbowałem jeszcze złożyć ?pisemne? zamówienie przez formularz ze swojego konta w Nju gdzie mam numery tel., czyli w sumie czwarty raz. Lecz otrzymałem odpowiedź, żebym udał się do wspomnianej strony Nju światłowód gdzie jest weryfikacja lokalizacji lub do doradców.

Pytanie zatem do forumowiczów - jak w takiej sytuacji, skutecznie doprowadzić do instalacji Nju?  W lokalizacji jest przecież dostępny Orange światłowód, obie usługi są świadczone tak naprawdę przez tego samego dostawcę oraz  z tego co mi wiadomo identyczne od strony technicznej. Albo chociaż otrzymać jasną odpowiedź zwrotną o przyczynach braku możliwości? Nawet w stylu: ?w tej lokalizacji świadczymy tylko Orange, bo jest droższy, nie chcemy tu "biedaków"z  Nju i już? ;-) 
Może ktoś przerabiał podobny przypadek, ma jakiś pomysł, ?trick?? 
Nie wiem, tak już tylko gdybam - może np. najpierw zamówić Orange światłowód na czas nieokreślony, a potem po miesiącu-dwóch jakoś zmigrować do Nju?

Pozdrawiam.

Jak skutecznie zamówić zainstalować Nju Światłowód? W lokalizacji jest Orange Światłowód (2024-05-01 17:55)

Współczuję koledze, u mnie udało się od razu. Pomysłu jak wybrnąć, niestety nie mam.
Będę trzymał kciuki. 

~svenson

Jak skutecznie zamówić zainstalować Nju Światłowód? W lokalizacji jest Orange Światłowód (2024-05-03 09:22)

@svenson: dzięki za trzymanie kciuków. Z ciekawości: w jaki sposób zamawiałeś? Przez stronę czy przez konsultantów?

Zastanawiam się jak dalej gryźć sprawę, bo moje próby zamówienia przez konsultantów przepadają jak w czarnej d?iurze. Z kolei jeśli weryfikacja adresu przez wspomnianą stronę Nju jest negatywna, w zasadzie nie ma innej formy kontaktu. Tzn. na stronach Nju jest jakiś adres ?analogowy? w Skierniewicach. Lecz nawet jeśli wyślę tam klasyczny list, mogą w odpowiedzi znów mnie odesłać do zamawiania przez net, gdzie weryfikacja mojego adresu ?na dzień dobry? nie przejdzie. Albo do konsultantów - i kółko się zamknie.

Myślę już nawet czy udać się do instytucji typu UOKIK czy Rzecznik konsumentów. Chodzi mi o to, że po złożeniu zamówienia brak kontaktu od strony dostawcy jest równoznaczny  z brakiem możliwości. Zamawiający nie dostaje żadnej informacji zwrotnej. Z jednej strony rozumiem dostawcę - po co ma dzwonić, wysyłać maile itp. ponosić tym samym dodatkowe koszty, skoro nie można świadczyć usługi. Z drugiej jednak  - jako zamawiający nie mam żadnej pewności, że moja sprawa nabrała jakikolwiek ?bieg?. Nie dostałem żadnego potwierdzenia przyjęcia zamówienia, numeru. Poza tym sami przyznają, że w ich bazie mogą być nieścisłości. A kto wie, może weryfikacja możliwości świadczenia usługi polegała na tym, że np. kolejna osoba sprawdziła adres w tej samej bazie danych, do której i ja mam dostęp przez internet?

Może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł  jak ?podejść? Nju?
Albo wiedzę czy bywają przypadki, że w miejscach gdzie jest Orange Światłowód, mimo to z jakichś powodów  Nju Światłowód nie może być świadczony? Aha, dla jasności: w moim lokalu nie ma usługi Orange (wyklucza to instalację Nju), bo i o to byłem pytany przez konsultanta. Natomiast generalnie Orange Światłowód jest świadczony w budynku. Zresztą zaznaczyłem w tytule topicu oraz w przeciwnym wypadku nie męczyłbym Nju ani nie pisał tu elaboratów ;-)
Pozdrawiam.

Jak skutecznie zamówić zainstalować Nju Światłowód? W lokalizacji jest Orange Światłowód (2024-05-04 21:55)

Zamawiałem w aplikacji nju na smartfon. 

~svenson

Jak skutecznie zamówić zainstalować Nju Światłowód? W lokalizacji jest Orange Światłowód (2024-05-06 15:10)

U mnie także jest dostępny Orange, Vectra, Play, T-Mobile, INEA, RFC w FTTH, Nju Mobile niestety brak dostępu

~userbezneta

Jak skutecznie zamówić zainstalować Nju Światłowód? W lokalizacji jest Orange Światłowód (2024-05-31 15:31)

Witam
Trochę ostatnio odłożyłem temat, bo miałem na głowie inne sprawy. Wczoraj coś mnie tknęło i jeszcze raz z głupia frant sprawdziłem na stronie Nju dostępność usługi w mojej lokalizacji. JEEEEST!!! Pojawiła się wreszcie!
Nie wiem i pewnie nigdy się nie dowiem, czy to zasługa moich wcześniejszych prób zamówień, czy może ktoś jeszcze próbował, czy też po prostu wynik poprawek w ichnich bazach danych. A może Orange uznał, że w tej lokalizacji kto miał kupić Orange Światłowód już kupił (działają tu już od przeszło 2 lat) i postanowił zezwolić na tańszą submarkę (teoria trochę spiskowa?).

Co prawda dostępna jest tylko opcja 300Mbit, chociaż myślałem na początek o 200. Ale nie ma już co wybrzydzać, kręcić nosem. Czym prędzej  założyłem konto dla subskrypcji, złożyłem zamówienie. Ciekaw jestem - pytałem tu w innych wątkach - czy uda się z terminalem ONT (zaznaczyłem w zamówieniu, że chcę) oraz okaże sie jak to rzeczywiście jest w Nju Światłowód z pulicznym adresem IP. Zobaczymy co z tego wszystkiego wyjdzie. Instalacja umówiona na poniedziałek 3.06. 

[edytowane przez stanley99 o 15:32 w dniu 2024-05-31]

Jak skutecznie zamówić zainstalować Nju Światłowód? W lokalizacji jest Orange Światłowód (2024-06-16 16:15)

Witam
To już mam nadzieję ostatnia odsłona mojej opery mydlanej p.t. ?jak zdobyć Nju Światłowód tam gdzie od dawna jest świadczony Orange Ś. ??.

Około 2 tygodnie temu był u mnie technik, zainstalował co trzeba. Wszystko śmiga jak należy, czyli download 300Mbit/s, upload 50. Udało się także załatwić montaż terminala ONT. 
Jeszcze parę spraw technicznych, których nie byłem pewien, i o które wcześniej sam pytałem na forum. Teraz mogę potwierdzić, może komuś się przyda:
Nju światłowód POSIADA publiczny adres IP v4, zmienny. Czyli można łączyć się z ?zewnątrz? do swojej sieci lokalnej.
Jak już wspomniałem MOŻNA do Funboxa dostać terminal ONT. Trzeba stanowczo zgłosić technikowi, który kontaktuje się przed instalacją. O ?chęci? podłączenia ONT napisałem także w uwagach zamówienia, jednak technik twierdził, że nic takiego do niego nie dotarło.
Do terminala można potem podłączyć własny router. Musi obsługiwać PPPoE i VLAN. Pewne wskazówki konfiguracji np. tutaj: 
https://www.hejdom.pl/blog/28-smart-rozwiazania/321-swiatlowod-orange-i-wlasny-router-ont.html

Podczas instalacji nie dostałem hasła logowania PPPoE, niezbędne do podłączenia własnego routera. Ponoć Funbox po resecie do ustawień fabrycznych pobiera automatycznie. Udało mi się zdobyć przez infolinię, chociaż nie było łatwo. Tu uwaga: w aplikacji Nju oraz na stronie jest opcja samodzielnej zmiany hasła przez użytkownika. Niestety nie działa, pojawia się błąd, przynajmniej tak było u mnie.

Natomiast - o czym  wspominałem w poprzednich postach - praktycznie nie da rady zamówić usługi, dopóki dana lokalizacja nie przejdzie pozytywnej weryfikacji przez tę stronę: 

Mimo, że jest dostępny Orange.

odpowiedź

Jak skutecznie zamówić zainstalować Nju Światłowód? W lokalizacji jest Orange Światłowód | stanley99 (16.06.2024, 16:15)

Witam
To już mam nadzieję ostatnia odsłona mojej opery mydlanej p.t. ?jak zdobyć Nju Światłowód tam gdzie od dawna jest świadczony Orange Ś. ??.

Około 2 tygodnie temu był u mnie technik, zainstalował co trzeba. Wszystko śmiga jak należy, czyli download 300Mbit/s, upload 50. Udało się także załatwić montaż terminala ONT. 
Jeszcze parę spraw technicznych, których nie byłem pewien, i o które wcześniej sam pytałem na forum. Teraz mogę potwierdzić, może komuś się przyda:
Nju światłowód POSIADA publiczny adres IP v4, zmienny. Czyli można łączyć się z ?zewnątrz? do swojej sieci lokalnej.
Jak już wspomniałem MOŻNA do Funboxa dostać terminal ONT. Trzeba stanowczo zgłosić technikowi, który kontaktuje się przed instalacją. O ?chęci? podłączenia ONT napisałem także w uwagach zamówienia, jednak technik twierdził, że nic takiego do niego nie dotarło.
Do terminala można potem podłączyć własny router. Musi obsługiwać PPPoE i VLAN. Pewne wskazówki konfiguracji np. tutaj: 
https://www.hejdom.pl/blog/28-smart-rozwiazania/321-swiatlowod-orange-i-wlasny-router-ont.html

Podczas instalacji nie dostałem hasła logowania PPPoE, niezbędne do podłączenia własnego routera. Ponoć Funbox po resecie do ustawień fabrycznych pobiera automatycznie. Udało mi się zdobyć przez infolinię, chociaż nie było łatwo. Tu uwaga: w aplikacji Nju oraz na stronie jest opcja samodzielnej zmiany hasła przez użytkownika. Niestety nie działa, pojawia się błąd, przynajmniej tak było u mnie.

Natomiast - o czym  wspominałem w poprzednich postach - praktycznie nie da rady zamówić usługi, dopóki dana lokalizacja nie przejdzie pozytywnej weryfikacji przez tę stronę: 

Mimo, że jest dostępny Orange.
wybierz obrazek niepasujący do reszty

Aby nie podawać nicka przy każdym komentarzu zaloguj się.

aktualnie na forum znajduje się:

100 gości i 0 zalogowanych użytkowników