forumnju z rachunkiemusługiRoaming UE 15 czerwiec

Roaming UE 15 czerwiec

Roaming UE 15 czerwiec (2017-06-09 17:04)

Witam, od 15 czerwca roaming w UE zostaje zniesiony - pytanie czy z automatu czy trzeba to jakoś uaktywnić ??

Roaming UE 15 czerwiec (2017-06-09 18:10)

z automatu

~nju

Roaming UE 15 czerwiec (2017-06-10 14:09)

Czy z Polski będzie można dzwonić do strefy I w ramach abonamentu 39 zł, czy tylko po wyjeżdzie za granicę?

Roaming UE 15 czerwiec (2017-06-13 14:45)

prosz emi powiedziec.
Od 16 czerwca moge dzwonic za granice ( do UE)  za darmo na komorkowe i stacjonarne?
Bedac w UE np. nieczech moge dzownic do osob w niemczech na niemieckich numerach i do polski za darmo? w ramach abonamentu ?
Bedac za granica moge za darmo korzystac z intenrnetu w ramach pakietu jaki mam ? i czy musze laczyc sie do konkretnego dostawcy za granica czy do dowolnego ?

Roaming UE 15 czerwiec (2017-06-13 19:09)

połączenie roamingowe - połączenie na nr polskie - więc na niemieckie numery nie, są to połączenia międzynarodowe już. Proszę sobie sprawdzić cennik na stronie. Internet przy opcji 29 wynosi około 1,5GB, przy 39 - niecałe 2GB.

Można dzwonić np. z niemiec na polskie numery bez dodatkowych opłat. sms, mms również. Internet jak wyżej

~konsult

Roaming UE 15 czerwiec (2017-06-14 09:54)

nie bardzo rozumiem. To kiedy rozmowy sa darmowe a kiedy nie ?
gdzie moge znalezdz dokladnie rozpisane kiedy rozmowa bedzie za darmo a kiedy nie?
Mam 39GB internetu miesiecznie. W nimczech bede mial 2GB ?

~gość1497426872676

Roaming UE 15 czerwiec (2017-06-15 13:01)

W sekcji regulaminy i cenniki możesz znaleźć odpowiednie cenniki i informacje:
http://www.njumobile.pl/regulaminy-i-cenniki

Poza tym nauczcie się rozróżniać połączenie wykonane w ramach roamingu zagranicznego, czyli połączenie wykonane z obcej (zagranicznej) sieci, od połączenia międzynarodowego wykonanego z Polski, z rodzimej sieci.

W przypadku Europy warto zwrócić uwagę które kraje wg cennika są traktowane jako UE, a które to już inna np. druga strefa. W strefie przygranicznej warto sprawdzać z jakiej sieci korzystamy, bo od tego zależą finalne koszty. Dlatego czasem lepiej korzystać z ręcznego wyboru sieci, zamiast automatycznego.

Roaming UE 15 czerwiec (2017-06-16 21:29)

to jest odpowiedź na post:

W sekcji regulaminy i cenniki możesz znaleźć odpowiednie cenniki i informacje:
http://www.njumobile.pl/regulaminy-i-cenniki

Poza tym nauczcie się rozróżniać połączenie wykonane w ramach roamingu zagranicznego, czyli połączenie wykonane z obcej (zagranicznej) sieci, od połączenia międzynarodowego wykonanego z Polski, z rodzimej sieci.

Po pierwsze primo, na stronie http://www.njumobile.pl/regulaminy-i-cenniki w tej chwili brakuje podstawowego cennika nju z rachunkiem, zawierającego m.in. opłaty międzynarodowe, a link błędnie wiedzie do cennika w roamingu. Właśnie zgłosiłem w innym dziale forum. Mam nadzieję, że to chwilowe niedopatrzenie w związku z roamingowym zamieszaniem, zmianami w  cennikach, etc.

Po drugie, w ramach nauki rozróżniania, dla jasnej jasności, również dołączam się do pytań poprzedników. Proszę o potwierdzenie/zaprzeczenie wysokości opłat w następujących przykładowych sytuacjach:
1. Wyjechałem do UE, np. do Hiszpanii, dzwonię na nr polski. Płacę jakbym znajdował się w Polsce? (czyli 0,19zł/min, a po osiągnięciu pewnego pułapu kwoty w zależności od posiadanej opcji nju z rachunkiem, np. 29zl lub 39zł dzwonię już "za darmo"). 
2. Wyjechałem j.w., dzwonię na nr hiszpański lub do innego kraju UE (z wyjątkiem Polski). Płacę jak za połączenie międzynarodowe? Czyli - zgodnie z podstawowym cennikiem, Tabela nr 6 - na nr hiszpański dodatkowo 1,48zł/min (w tabelce Strefa 1) na stacjonarny, 2,30zł/min na komórkowy (Strefa 5)?
3. Nie wyjechałem nigdzie, dzwonię z Polski do Hiszpanii, lub innego kraju UE. Płacę jak w p.2, czyli za międzynarodowe ?

Pozdrawiam. 

P.S. Na wszelki linki do cenników. Podstawowy:
http://www.njumobile.pl/b/articles/regulaminy/cennik_uslug_w_ofercie_nju_z_rachunkiem_15_06_2017.pdf

w roamingu:
http://www.njumobile.pl/b/articles/regulaminy/Cennik_uslug_w_roamingu_w_ofercie_nju_z_rachunkiem_od%2015_06_2017r.pdf

[edytowane przez stanley99 o 21:56 w dniu 2017-06-16]

Roaming UE 15 czerwiec (2017-06-17 14:29)

Jeśli dzwonisz z POLSKIEGO numeru na POLSKI NUMER to jest to połączenie ROAMINGOWEGO. Jeśli dzwonisz z POLSKIEGO numeru na ZAGRANICZNY NUMER to jest to połączenie międzynarodowe....

Przykład1: dzwonisz z polskiego nr będąc w Niemczech/Polsce/Unii Europejskiej do znajomego mającego polski numer i przebywającego w Unii - roaming

Przykład2 : dzwonisz z polskiego numeru będąc w Niemczech/Polsce/Unii Europejskiej do znajomego mającego NIEMIECKI/CZESKI/FRANCUSKI/INNY NIŻ POLSKI numer - połączenie międzynarodowe.\

Stawki przykład 1: według tego co masz w abonamencie - 29zł - rozmowy bez limitu, sms, mmsy bez limitu, limit internetu 1,56

Stawki przykład 2: według tabeli połączeń międzynarodowych

~konsult

Roaming UE 15 czerwiec (2017-06-17 14:30)

1,46*

~konsult

odpowiedź

Roaming UE 15 czerwiec | ~nju (09.06.2017, 18:10)

z automatu
wybierz obrazek niepasujący do reszty

Aby nie podawać nicka przy każdym komentarzu zaloguj się.

aktualnie na forum znajduje się:

101 gości i 0 zalogowanych użytkowników