forumnju z rachunkiemofertanju buzz + nju internetowy

nju buzz + nju internetowy

nju buzz + nju internetowy (2017-04-13 00:01)

Założenie:
posiadam nju buzz (bez włączonej usługi zmniejszającej koszty) + nju internetowy dodatkowy.
----------------------------------------------------

Czy słuszne jest założenie, że jeśli będę używać internetu TYLKO na karcie nju internet dodatkowy to będę miał na niej do dyspozycji 20G, za które zapłacę jedynie 19 zł?

To znaczy chodzi mi o fakt, cz opłata 19 zł za pierwsze 3GB zostanie mi naliczona tylko wtedy gdy będę internet używał na karcie głównej nju buzz?

nju buzz + nju internetowy (2017-04-13 15:57)

Dobrze zakładasz.

P. S. Aktywuj sobie usługę ROZMOWY I INTERNET, wtedy za 19zł masz wspólny limit na komórki i 1GB netu.
Czyli jeśli na Nju Buzz nabijesz sobie 19zł za komórki to będziesz miał "gratis" dodatkowy 1GB do wykorzystania przez Nju Buzz i przez Nju Internet Dodatkowy albo jeśli na Nju Buzz przypadkiem nabijesz sobie 19zł za 100MB internetu to będziesz miał "gratis" połączenia na komórki.

nju buzz + nju internetowy (2017-04-13 16:33)

to jest odpowiedź na post:

Dobrze zakładasz.

P. S. Aktywuj sobie usługę ROZMOWY I INTERNET, wtedy za 19zł masz wspólny limit na komórki i 1GB netu.
Czyli jeśli na Nju Buzz nabijesz sobie 19zł za komórki to będziesz miał "gratis" dodatkowy 1GB do wykorzystania przez Nju Buzz i przez Nju Internet Dodatkowy albo jeśli na Nju Buzz przypadkiem nabijesz sobie 19zł za 100MB internetu to będziesz miał "gratis" połączenia na komórki.

Zawsze jeszcze można włączyć na numerze głównym 9GB internetu za 9 zł....

Dzwonię sporadycznie, głównie zależy mi na tanim internecie z jakimś rozsądnym limitem (po 6 miesiącach).

~radmar

nju buzz + nju internetowy (2017-04-13 19:39)

Wyszedłem z założenia, że jednak dzwonisz to wtedy lepiej mieć gratis net niż za niego ekstra dopłacać.

Jak mało dzwonisz to Nju Buzz + Nju Internet Dodatkowy nie jest najlepszym wyborem.

Uważam, że lepiej wybrać ofertę telefoniczną w innej sieci np. darmowy Freemium w Virgin itp. a jeśli net w Nju spełnia Twoje potrzeby to wybierz Nju internetowy za 29zł/mc z limitem 40GB, a po pół roku będziesz miał 80GB.

nju buzz + nju internetowy (2017-04-15 11:08)

to jest odpowiedź na post:

Wyszedłem z założenia, że jednak dzwonisz to wtedy lepiej mieć gratis net niż za niego ekstra dopłacać.

Jak mało dzwonisz to Nju Buzz + Nju Internet Dodatkowy nie jest najlepszym wyborem.

Uważam, że lepiej wybrać ofertę telefoniczną w innej sieci np. darmowy Freemium w Virgin itp. a jeśli net w Nju spełnia Twoje potrzeby to wybierz Nju internetowy za 29zł/mc z limitem 40GB, a po pół roku będziesz miał 80GB.

Virgin - fajna oferta (dzięki za info)... już zamówiłem jako drugą kartę do telefonu.
A co do netu, to internet potrzebuję do routera, a ponieważ nie potrzebuję 80GB, czy 120GB, to zamysł mam taki aby kupić główną kartę z rachunkiem, włączyć "im dłużej tym lepiej", wykonać raz na jakiś czas połączenie, żeby staż leciał. Przez pierwsze 3 miesiące wykupić pakiet internetu za 9 zł, bo i tak tyle policzą. A po 6 miesiącach zamysł mam taki, że numeru głównego nie używam, dokupuję internet dodatkowy i mam 40GB za 19 zł/m-c (zamiast 80GB za 29zł/m-c).
Po prostu nie zużywam tak dużo netu, więc po co mam przepłacać, jeśli za 19 zł dojdę do 60GB po dwóch latach. Wada jest taka, że za internet dodatkowy płaci się zawsze, nawet gdy się nie używa (w odróżnieniu od samodzielnego nju internetowego), ale coś za coś. Na razie i tak potrzebuję tylko karty głównej na której będzie leciał staż, bo aktualnie jestem w orange free i mam jakieś 70GB i 200 zł na koncie (więc za te pieniądze spokojnie 10 miesięcy ujadę z internetem (pakiety 100GB na 100 dni za 100 zł). Szczerze mówiąc jeśli miałbym płacić 29 zł za miesiąc to orange free wychodzi mi porównywalnie albo i korzystniej (bonusy GB za doładowania+wykupowane pakiety+skarbonka+punkty payback), tylko zabawy z tym więcej.

nju buzz + nju internetowy (2017-04-25 11:52)

Pytanie tylko ... co się stanie gdy (nie używając netu na Numerze Głównym i nie mając na Numerze Głównym włączonej żadnej usługi obniżającej koszty) na Numerze Internetowym Dodatkowym przekroczysz limit (np początkowe 20GB) ?
(a) Po przekroczeniu 20GB na Numerze Internetowym Dodatkowym włączy Ci się lejek 1 Mbit/s i niezależnie ile jeszcze wykorzystasz z uzyciem lejka nie zapłacisz za net sumarycznie więcej niż 19zł
(b) Po przekroczeniu 20GB na Numerze Internetowym Dodatkowym zaczniesz automatycznie korzystać z pakietu 3GB z Numeru Głównego za który zapłacisz kolejne 19zł i dopiero po ich wykorzystaniu na Numerze Internetowym Dodatkowym włączy Ci się lejek 1 Mbit/s. Wtedy sumarycznie za net przy wykorzystaniu >=23GB zapłacisz 38zł.

Punkt 1.4, 1.5 i 1.6 regulaminu ujmuje to następująco :

1.4. W ramach planu nju internet dodatkowy, w każdym Okresie rozliczeniowym
Abonent otrzymuje pakiet danych o wielkości 20 GB do wykorzystania w kraju
(dalej ?Pakiet danych?).

1.5. Pakiet danych zwiększa ilość gigabajtów dostępnych w ramach limitu transferu danych obowiązującego dla Numeru Głównego (dalej ?Powiększony Pakiet danych?). Wielkość limitu transferu danych obowiązującego dla Numeru Głównego zależy od usługi lub promocji, z której korzysta Abonent.

Należy zwrócić uwagę na definicję ?Powiększony Pakiet danych?, który stanowi sumę pakietu danych z Numeru Internetowego Dodatkowego oraz Numeru Głównego ale ... dostępnego "dla Numeru Głównego" a nie dla Numeru Internetowego Dodatkowego ( ??? )

1.6. Powiększony pakiet danych jest współdzielony i dostępny dla Abonenta w ramach:
? Numeru Głównego;
? Numeru Internetowego Dodatkowego oraz
? Numeru dodatkowego (jeśli Abonent go posiada)
z tym zastrzeżeniem, że w ramach Numeru Głównego oraz Numeru dodatkowego Abonent będzie mógł korzystać z Powiększonego Pakietu danych dopiero po osiągnięciu w danym okresie rozliczeniowym limitu wydatków na internet obowiązującego dla Numeru Głównego. Do momentu osiągnięcia limitu wydatków obowiązującego dla Numeru Głównego, opłaty za transfer danych w ramach Numeru Głównego i dodatkowego naliczane będą zgodnie z cennikiem usług w ofercie nju z rachunkiem (dalej ?Cennik?).

Na początku tego puktu już jasno jest że powiększony pakiet danych (choć regulamin w tym miejscu nie odwołuje się do wcześniejszej z pkt 1.5 definicji ?Powiększony Pakiet danych? ponieważ słowo "pakiet" nie jest pisane już duża literą jak przy definicji) jest dostępny dla Numeru Internetowego Dodatkowego .

Reasumując ...  o ile dobrze zrozumiałem zapisy regulaminu to poprawna jest odpowiedź (b).
Jeżeli jesteś pewien że nie przekoczysz limiu danych dla Numeru Internetowego Dodatkowego to można spróbować ... ale jeżeli przekroczysz to za net >=23GB możesz zapłacić 38zł a w takim przypadku oczywiście korzystaniejszy jest nju internetowy za 29zł.

Jeżeli coś źle zrozumiałem z tego regulaminu, który chyba był pisany na kolanie to proszę o sprostowanie :)

~tom

nju buzz + nju internetowy (2017-04-25 13:40)

@~tom
prawidłowa odpowiedź to wariant a)

Pakiet powiększony (20+3=23GB) będzie aktywny dopiero wtedy jeśli na numerze Głównym (Nju Buzz) nabijesz sobie górny limit na internet.
W gołym Nju Buzz jest to kwota 19zł za limit do 3GB.

Skoro zastrzegłeś, że na Nju Buzz nie będziesz korzystał z netu to nigdy nie nabijesz 19zł, więc nigdy nie dostaniesz dodatkowych 3GB i nigdy nie będziesz korzystał z pakietu powiększonego, więc na Nju Internetowym Dodatkowym będziesz miał tylko i wyłącznie 20GB za 19zł, a potem lejek 1Mb/s.

odpowiedź

nju buzz + nju internetowy | nju_klient (25.04.2017, 13:40)

@~tom
prawidłowa odpowiedź to wariant a)

Pakiet powiększony (20+3=23GB) będzie aktywny dopiero wtedy jeśli na numerze Głównym (Nju Buzz) nabijesz sobie górny limit na internet.
W gołym Nju Buzz jest to kwota 19zł za limit do 3GB.

Skoro zastrzegłeś, że na Nju Buzz nie będziesz korzystał z netu to nigdy nie nabijesz 19zł, więc nigdy nie dostaniesz dodatkowych 3GB i nigdy nie będziesz korzystał z pakietu powiększonego, więc na Nju Internetowym Dodatkowym będziesz miał tylko i wyłącznie 20GB za 19zł, a potem lejek 1Mb/s.
wybierz obrazek niepasujący do reszty

Aby nie podawać nicka przy każdym komentarzu zaloguj się.

aktualnie na forum znajduje się:

44 gości i 2 zalogowanych użytkowników