@jackbb
górny limit na stacjonarki wynosi 10zł, a nie 9zł, więc trochę namieszałeś
@artur
Nie wiem ale wydaje mi się, że koledzy wyżej trochę namieszali.
Zasada jest stosunkowo prosta.
W usłudze wszystko komórkowe masz 2 górne limity:
- połączenia na komórki, SMS/MMS, internet ze wspólnym górnym limitem 29zł
- stacjonarki z górnym limitem 10zł
Korzystając z usług system nalicza opłaty zgodnie ze standardowym cennikiem, czyli minuta połączenia 0,19zł, SMS 0,09zł, MMS chyba 0,19zł, internet 0,02zł/100KB (0,19zł/MB) aż do nabicia sobie górnego, wspólnego limitu 29zł, wówczas kolejne w/w połączenia w ramach danego limitu są gratis.
W Twoim przykładzie z SMSami będziesz płacił po 9 groszy za każdą eskę, aż do nabicia górnego limitu 29zł, potem kolejne eski i w efekcie MMS, połączenia na komórki, internet będą "gratis".
W Nju z rachunkiem obowiązuje jeszcze zasada kwoty minimalnej 9zł, czyli jeśli wyjdzie Tobie kwota niższa niż owe 9zł to do zapłaty i tak dostaniesz 9zł.
Włączenie usługi Im dłużej tym lepiej i staż powyżej 3 miesięcy likwiduje kwotę minimalną, więc jeśli w miesiącu wyślesz tylko 2 SMSy to wówczas dostaniesz fakturę na 18 groszy zamiast na 9zł za nju z rachunkiem :D.
Przenosiny numeru w każdej sieci wyglądają podobnie, przy podpisaniu umowy dostajesz nową kartę SIM na której może działać numer tymczasowy. Twój numer docelowy będzie działa na nowej karcie SIM po wyłączeniu usług na starej karcie SIM. Stosowną datę przeniesienia otrzymasz SMS w ciągu paru dni roboczych po podpisaniu nowej umowy.
Nie widziałem żadnych postów o fakturach na 600zł, więc nie zmyślaj. Czasem zwłaszcza z Nju Dodatkowy zdarza się, że pierwsza faktura jest zawyżona, bo usługa nie aktywuje się prawidłowo ale w razie problemów składasz reklamację i po krzyku. Większość klientów nie ma problemów, bo Ci którzy mają OK nie będą specjalnie wchodzić na forum i pisać, że im wszystko działa.
Podstawowa zasada przeczytaj regulamin usług z których chcesz skorzystać, abyś był świadom z czego korzystasz i za co płacisz oraz ile, aby nie było zdziwienia i zaskoczenia.
Regulaminy są napisane w miarę sensownie, więc każdy inteligentny człowiek powinien je zrozumieć.
[edytowane przez nju_klient o 13:33 w dniu 2016-09-24]