forumnju z rachunkiemofertaPrzeniesienie numeru, opłaty za numer tymczasowy, co się dzieje z numerem tymczasowym po przeniesnieu numeru właściwego

Przeniesienie numeru, opłaty za numer tymczasowy, co się dzieje z numerem tymczasowym po przeniesnieu numeru właściwego

Przeniesienie numeru, opłaty za numer tymczasowy, co się dzieje z numerem tymczasowym po przeniesnieu numeru właściwego (2016-04-27 19:36)

Witam,

Złożyłem wniosek o przeniesienie numeru od innego operatora. Przyszła umowa od kuriera. Okres wypowiedzenia u dotychczasowego operatora wynosi 1 miesiąc. Wraz z umową otrzymałem "numer tymczasowy" i z tutaj pojawiają się moje wątpliwości:

1) czy do momentu przeniesienia numeru (oferta była na abonament i kończy się 30 kwietnia 2016 r.) od poprzedniego operatora będę musiał płacić za numer tymczasowy, nawet jeśli z niego nie korzystam ? (do momentu przeniesienia numeru mogę przecież korzystać z aktualnego numeru po co więc mi korzystanie z numeru tymczasowego i ponoszenie dodatkowych opłat, skoro wciąż płacę u poprzedniego operatora). Na umowie jest wpisany pakiet taryfowy nju buzz, opłata abonamentowa 0,0; maksymalne dociążenie 9 zł ( i o to dociążenie chodzi);

2) co się stanie z numerem tymczasowym po przeniesieniu aktualnego numer ? (czyli nastąpi ta sytuacja, której oczekuję, mam stary numer w njumobile) czy ten numer tymczasowy sam "wygaśnie", czy będę musiał coś zdezaktywować ?

Pozdrawiam,

Lord_igi

~lord_igi

Przeniesienie numeru, opłaty za numer tymczasowy, co się dzieje z numerem tymczasowym po przeniesnieu numeru właściwego (2016-04-27 22:15)

Przecież wszystko masz napisane na tej umowie. Do momentu przeniesienia numeru właściwego masz nju tymczasowy. Jeśli z niego nie korzystasz, nic nie zapłacisz. Nju buzz aktywuje się dopiero na numerze docelowym. Przez pierwsze 3 miesiące nawet jeśli nie będziesz korzystał z telefonu minimalny rachunek wyniesie 9 zł - to jest to dociążenie. Po 3 miesiącach dociążenie znika i jeśli nie będziesz korzystał z telefonu to nic nie zapłacisz, dostaniesz fakturę na 0 zł. Z numerem tymczasowym nic nie musisz robić, zostanie zastąpiony twoim przenoszonym numerem (w dniu który został ci wysłany sms'em po odeslaniu umowy) i zniknie w czarnej dziurze.

[edytowane przez martinezcb o 22:25 w dniu 2016-04-27]

Przeniesienie numeru, opłaty za numer tymczasowy, co się dzieje z numerem tymczasowym po przeniesnieu numeru właściwego (2016-04-27 22:19)

W Nju Tymczasowy nie obowiązuje dociążenie 9zł.

Zapoznaj się z regulaminem Nju Tymczasowy:
http://www.njumobile.pl/b/articles/regulaminy/regulamin-promocji-planu-nju-tymczasowy.pdf
tam znajdziesz odpowiedzi na swoje pozostałe pytania.

[EDIT]
martinezcb przed chwilą opisał Tobie bardziej szczegółowo co i jak ale i tak przeczytaj regulamin usługi z której korzystasz.

[edytowane przez nju_klient o 22:23 w dniu 2016-04-27]

Przeniesienie numeru, opłaty za numer tymczasowy, co się dzieje z numerem tymczasowym po przeniesnieu numeru właściwego (2016-04-28 10:10)

Cześć,

Ja również otrzymałam już umowę i ją podpisałam, dostałam także numer tymczasowy.
Chciałam się dowiedzieć czy ten sms i telefon, że numer jest juz zmieniony na mój stary (przenoszony z Play) dostanę na nową kartę SIM czy na starą ?
Nie chcę korzystać z nju tymczasowy ponieważ i tak płacę abonament jeszcze w Play więc bez sensu, żebym używałam tego nju tymczasowego.
Jednak chyba konieczne jest aktywowanie tej karty SIM żeby procedura przenoszenia numeru była w toku...
Czy rozwiązaniem tej sytuacji byłoby włożenie tej karty SIM nowej z nju tymczasowym do jednego telefonu i po prostu noszenie go ze sobą, a korzystać do końca z drugiego telefonu jeszcze ze starą kartą z Play i tego abonamentu ?

~olalalalala

Przeniesienie numeru, opłaty za numer tymczasowy, co się dzieje z numerem tymczasowym po przeniesnieu numeru właściwego (2016-04-28 16:44)

Informację o dacie przeniesienia numeru dostaniesz na numer przenoszony, więc nowej karty z numerem tymczasowym nie musisz wcale używać. W dniu który jest podany w sms'ie stara karta przestanie działać (pojawi się komunikat o braku sieci), a na nowej karcie zacznie działać twój dotychczasowy nr telefonu.

Przeniesienie numeru, opłaty za numer tymczasowy, co się dzieje z numerem tymczasowym po przeniesnieu numeru właściwego (2016-04-28 21:07)

Dziękuję za odpowiedź, wszystko już rozumiem. Przeczytam regulamin... :)

~lord_igi

odpowiedź

Przeniesienie numeru, opłaty za numer tymczasowy, co się dzieje z numerem tymczasowym po przeniesnieu numeru właściwego | ~lord_igi (27.04.2016, 19:36)

Witam,

Złożyłem wniosek o przeniesienie numeru od innego operatora. Przyszła umowa od kuriera. Okres wypowiedzenia u dotychczasowego operatora wynosi 1 miesiąc. Wraz z umową otrzymałem "numer tymczasowy" i z tutaj pojawiają się moje wątpliwości:

1) czy do momentu przeniesienia numeru (oferta była na abonament i kończy się 30 kwietnia 2016 r.) od poprzedniego operatora będę musiał płacić za numer tymczasowy, nawet jeśli z niego nie korzystam ? (do momentu przeniesienia numeru mogę przecież korzystać z aktualnego numeru po co więc mi korzystanie z numeru tymczasowego i ponoszenie dodatkowych opłat, skoro wciąż płacę u poprzedniego operatora). Na umowie jest wpisany pakiet taryfowy nju buzz, opłata abonamentowa 0,0; maksymalne dociążenie 9 zł ( i o to dociążenie chodzi);

2) co się stanie z numerem tymczasowym po przeniesieniu aktualnego numer ? (czyli nastąpi ta sytuacja, której oczekuję, mam stary numer w njumobile) czy ten numer tymczasowy sam "wygaśnie", czy będę musiał coś zdezaktywować ?

Pozdrawiam,

Lord_igi

wybierz obrazek niepasujący do reszty

Aby nie podawać nicka przy każdym komentarzu zaloguj się.

aktualnie na forum znajduje się:

188 gości i 0 zalogowanych użytkowników