forumnju z rachunkiemofertaKarta bez żądania kodu PIN

Karta bez żądania kodu PIN

Karta bez żądania kodu PIN (2016-01-15 07:21)

Dzisiaj dostałem 2 osobne przesyłki kurierskie od nju.
1. wymiana karty SIM, miałem (starą orage STK) a chciałem korzystać LTE
2. przenoszenie numeru z abonamentu Orange mojej matki na umowę z rachunkiem (o dziwo wcześniej jak przenosiłem swój numer i mojej 2 połówki (czyli jakieś 2 miesiące temu) nie wymieniali kart jeśli migracja była z orange)

Niby nic dziwnego, obie karty są USIM, ale
Na tej karcie tej dla matki:
MOŻNA WYŁĄCZYĆ ŻĄDANIE KODU PIN oraz co lepsze, domyślnie w ogóle takiego kodu nie ma (wsadzasz kartę i nie prosi o PIN)
Wcześniej całe orane i nju twierdziło, że na USIM u nich w sieci się nie da wyłączyć i już.

Czyżby ktoś poszedł po rozum do głowy i na nowych kartach da się już dezaktywować żądnie pinu?
Poniżej podaje linka do zdjęcia z kartami, ta karta na górze gdzie podali tylko PUK to ta na której w telefonie mogę do woli włączać lub wyłączać żądanie kodu pin.
<a href="http://zapodaj.net/2129a28f0c204.jpg.html" rel="nofollow">http://zapodaj.net/2129a28f0c204.jpg.html

Ktoś ma jakieś informacje na ten temat, jeśli są nowe karty z możliwością dezaktywacji PIN to nawet za extra kasę (chyba 25zł) wymienię swoją.

PS. zaciekawiony wczoraj kupiłem startera orange free na kartę dla mojej nawigacji, i też dostałem w salonie nową kartę LTE tylko z kodem PUK i nie ma tam żadnego PIN (można ustawić).

Dlatego ponawiam pytanie - czy są nowe karty NJU z możliwością wyłączenia PIN?

~gchmurka

Karta bez żądania kodu PIN (2016-01-15 18:13)

Co do Nju z rachunkiem to na karcie z 2014 mogę wyłączyć żądanie kodu PIN, natomiast na wszystkich kartach z 2015 roku, z którymi miałem do czynienia nawet tych 3w1 (MINI/MICRO/NANO) sprzed miesiąca żądanie PIN jest wymuszone na stałe i nie mogę tego zmienić.

Jak chcesz to możesz spróbować wymienić kartę ale nikt nie da Ci gwarancji, że dostaniesz taką bez żądania kodu PIN, więc może okazać się, że wywalisz 25 zł w błoto.

Karta bez żądania kodu PIN (2016-01-16 16:21)

Polecam zrobić zgłoszenie z prośbą o wymianę karty SIM na nową.
Jeśli przyczyna problemu tkwi w karcie (czyli np., jej funkcjonalność z uwagi na ograniczenie technologiczne jest problemem), to wymieniają za darmo.

Nowe karty dają możliwość (oczywiście jeśli aparat telefoniczny ma taką funkcjonalność), włączać i/lub wyłączać kod PIN.

pozdrawiam,
Piotr

Karta bez żądania kodu PIN (2016-01-16 20:03)

Pewności nie ma, bo ja np wczoraj (15.01.2016)  też dostałem nową kartę sim dla nju dodatkowego, i nadal jest z pinem, którego wyłączyć się nie da.

~martinezcb

Karta bez żądania kodu PIN (2016-02-27 19:16)

Witam - ja pisałam w tej sprawie do operatora i  dostałam odpowiedź, że od czerwca 2015 roku na kartach nju nie ma możliwości wyłączenia kodu PIN.

Karta bez żądania kodu PIN (2016-04-22 15:31)

Ja też miałem problem z MJU i kodem PIN Nie chcieli go zdjąć , udzielali odpowiedzi niezgodnie   z przepisami . Zgłosiłem sprawę DO UKE i UOiK  i metamorfoza . Kod mogą zdjąć bo wystraszyli się Kary z UKE. Dając kartę z kodem PIN ,którego nie można zdjąc Orange/MJU działa niezgodnie z przepisami

~paweł

Karta bez żądania kodu PIN (2016-04-24 20:05)

@~paweł
A mógłbyś jakoś bardziej opisać jak to się odbywało? Bo chętnie skorzystam z Twojej ścieżki, jeśli faktycznie finalnie ściągają żądanie kodu pin.

Karta bez żądania kodu PIN (2016-06-18 08:44)

to jest odpowiedź na post:

@~paweł
A mógłbyś jakoś bardziej opisać jak to się odbywało? Bo chętnie skorzystam z Twojej ścieżki, jeśli faktycznie finalnie ściągają żądanie kodu pin.

Popieram, kolegę. Bardzo chętnie skorzystam z tej ścieżki.

Karta bez żądania kodu PIN (2016-06-20 17:20)

Z czym macie problem.
Składacie reklamację do operatora, jeśli operator ją odrzuci to macie prawo napisać skargę do UKE. Jeśli skarga będzie zasadna to UKE wywiera wpływ na operatora, aby wasza reklamację uznał w całości lub w części jaką narzuca obowiązujące prawo itp.

Karta bez żądania kodu PIN (2016-06-23 12:55)

Nie mamy problemu kolego. Chcieliśmy się dowiedzieć jak to się odbyło bo może nie ma po co iść do UKE jeśli taka decyzję wydało. Może wystarczyło by się na nią powołać w rozmowie z BOK zamiast wałkować całą procedurę i pisanie skarg? Dlatego prosiłem o jakieś dodatkowe info jak to się odbyło. Nie ma się co pieklić ;)

odpowiedź

Karta bez żądania kodu PIN | ~gchmurka (15.01.2016, 07:21)

Dzisiaj dostałem 2 osobne przesyłki kurierskie od nju.
1. wymiana karty SIM, miałem (starą orage STK) a chciałem korzystać LTE
2. przenoszenie numeru z abonamentu Orange mojej matki na umowę z rachunkiem (o dziwo wcześniej jak przenosiłem swój numer i mojej 2 połówki (czyli jakieś 2 miesiące temu) nie wymieniali kart jeśli migracja była z orange)

Niby nic dziwnego, obie karty są USIM, ale
Na tej karcie tej dla matki:
MOŻNA WYŁĄCZYĆ ŻĄDANIE KODU PIN oraz co lepsze, domyślnie w ogóle takiego kodu nie ma (wsadzasz kartę i nie prosi o PIN)
Wcześniej całe orane i nju twierdziło, że na USIM u nich w sieci się nie da wyłączyć i już.

Czyżby ktoś poszedł po rozum do głowy i na nowych kartach da się już dezaktywować żądnie pinu?
Poniżej podaje linka do zdjęcia z kartami, ta karta na górze gdzie podali tylko PUK to ta na której w telefonie mogę do woli włączać lub wyłączać żądanie kodu pin.
<a href="http://zapodaj.net/2129a28f0c204.jpg.html" rel="nofollow">http://zapodaj.net/2129a28f0c204.jpg.html

Ktoś ma jakieś informacje na ten temat, jeśli są nowe karty z możliwością dezaktywacji PIN to nawet za extra kasę (chyba 25zł) wymienię swoją.

PS. zaciekawiony wczoraj kupiłem startera orange free na kartę dla mojej nawigacji, i też dostałem w salonie nową kartę LTE tylko z kodem PUK i nie ma tam żadnego PIN (można ustawić).

Dlatego ponawiam pytanie - czy są nowe karty NJU z możliwością wyłączenia PIN?
wybierz obrazek niepasujący do reszty

Aby nie podawać nicka przy każdym komentarzu zaloguj się.

aktualnie na forum znajduje się:

30 gości i 0 zalogowanych użytkowników