forumnju z rachunkiemusługiWolno działa internet

Wolno działa internet

Wolno działa internet (2022-07-19 10:24)

Czy komuś ostatnio w nju zaczęło data nawalać?
W nju 3+ lat. Dotychczas transfer data nju identyczny jak play, orange, plus (podczas testów na abo lub prepaid).
Modem B818, z agregacją pasm, obrzeża Warszawy. Dotychczas standardowe transfery DL 80-120M UL ~20M dzięki wyniesieniu modemu wysoko i ominięciu tłoku na 900MHz poprzez pasma 1800-2100-2600.
Od ok. dwóch miesięcy problemy ze stabilnością i transferem tylko w nju (play działa ok, innych teraz już nie mam).
W nju transfery spadły do DL 20-60M UL ~2M (około dwa megabity, szczególnie upload przeszkadza).
Wiążę to z przełączeniem się modemu na bliższy BTS (eNBID 215075, na dachu hotelu DoubleTree/Hilton), zamiast nieco bardziej oddalonego BTS gdzieś przy tzw. rondzie na Wale Miedzeszyńskim (nie pamiętam dokładnie, załóżmy, że to był eNBID 280240).
Decyduję niedługo przedłużeniu (porzuceniu) umowy w play i chciałem całkowicie przenieść się na nju lub orange. Ale w takich warunkach to poważnie się zastanawiam nad pozostaniem w w play. Dajcie znać proszę, czy coś ogólnie spowalnia, albo gdzie się procesować z Orange/nju, żeby zadbali o konkretnego BTS'a.

Wolno działa internet (2022-07-22 23:27)

W centrum Wrocławia podobna sytuacja od 2 miesięcy. Zasięg LTE znacznie się pogorszył razem z transferami.

Zgłosiłem problem przez formularz pomocy technicznej i otrzymałem taką odpowiedź:

"Dzień dobry,

potwierdzamy występowanie utrudnień w korzystaniu z transmisji danych w podanej lokalizacji ze względu słaby zasięg i przeciążenie stacji bazowych, przez które łączy się Pana telefon.

Zgłaszane utrudnienia są spowodowane wyłączeniem nadajnika przy ul. Manganowej. Z przyczyn od nas niezależnych nadajnik został wyłączony we wrześniu 2021. 

Na chwilę obecną niestety nie planujemy rozbudowy infrastruktury sieci w tym rejonie.

Przepraszamy za niedogodności."

Również zastanawiam się nad przeniesieniem do innej sieci jeżeli orange/nju nie zamierza dostarczać usług za które płacę.

[edytowane przez edi112 o 23:29 w dniu 2022-07-22]

Wolno działa internet (2022-07-23 23:20)

to jest odpowiedź na post:

Zgłaszane utrudnienia są spowodowane wyłączeniem nadajnika przy ul. Manganowej. Z przyczyn od nas niezależnych nadajnik został wyłączony we wrześniu 2021
<div>

</div><div>
</div><div>To powinieneś się jednak cieszyć. Nadajnik wyłączyli prawie rok temu a ty masz problemy dopiero od dwóch miesięcy...
</div>

~gość1658611074677

odpowiedź

Wolno działa internet | edi112 (22.07.2022, 23:27)

W centrum Wrocławia podobna sytuacja od 2 miesięcy. Zasięg LTE znacznie się pogorszył razem z transferami.

Zgłosiłem problem przez formularz pomocy technicznej i otrzymałem taką odpowiedź:

"Dzień dobry,

potwierdzamy występowanie utrudnień w korzystaniu z transmisji danych w podanej lokalizacji ze względu słaby zasięg i przeciążenie stacji bazowych, przez które łączy się Pana telefon.

Zgłaszane utrudnienia są spowodowane wyłączeniem nadajnika przy ul. Manganowej. Z przyczyn od nas niezależnych nadajnik został wyłączony we wrześniu 2021. 

Na chwilę obecną niestety nie planujemy rozbudowy infrastruktury sieci w tym rejonie.

Przepraszamy za niedogodności."

Również zastanawiam się nad przeniesieniem do innej sieci jeżeli orange/nju nie zamierza dostarczać usług za które płacę.
wybierz obrazek niepasujący do reszty

Aby nie podawać nicka przy każdym komentarzu zaloguj się.

aktualnie na forum znajduje się:

208 gości i 0 zalogowanych użytkowników