to jest odpowiedź na post:
Od jakiegoś czasu mam coraz większe mam problemy z dzwonieniem jak i inni mają problemy aby dodzwonić się do mnie, a nawet dostają info że nie ma takiego numeru.
<...>
" Sprawdziliśmy zgłoszenie. Potwierdzamy występowanie utrudnień w korzystaniu z sieci Nju mobile w podanej lokalizacji ze względu na przeciążone LTE. <....> Zachęcamy do skorzystania z usługi WiFi Calling. "
Normalnie śmiech na sali. Każą mi czekać kilka lat, bo ludzie korzystają z neta i proponują mi rozmowy przez net, który chodzi tak samo jak usługi telef.
Mała uwaga. WiFi Calling to nie są rozmowy przez net operatora komórkowego (Nju w tym przypadku), tylko przez wifi udostępniane (w domyśle) przez łącza innego dostawcy internetu.
Przykład: jesteś w jakimś miejscu, np. w hotelu, u znajomych, itp., a być może u siebie w domu, gdzie nie ma zasięgu Nju, lub jest problematyczny. Ale masz dostęp do internetu przez wifi. Dzięki WiFi Calling możesz rozmawiać i odbierać połączenia tak samo jakby Twój telefon był podłączony do sieci komórkowej.
Ponadto jeżeli masz Nju z rachunkiem, oraz przebywasz za granicą, zwłaszcza poza strefą 1 (np. urlop w Turcji, Egipcie...), połączenia na polskie n-ry z użyciem WiFi Calling mogą się okazać bardzo korzystne dla portfela - zapłacisz tak jakbyś przebywał w kraju, a nie w roamingu.
[edytowane przez stanley99 o 18:28 w dniu 2019-07-10]