OK już rozumiem, że jesteś nieświadomym klientem ale lepiej późno niż wcale poznać to z czego się korzysta, a ta nauka kosztowała Ciebie póki co tylko 19zł :)
Nigdy nie mów nigdy.
Jak masz goły Nju buzz to masz następujące limity:
- 29zł na komórki + stacjonarki
- 9zł na SMS/MMS
- 19zł na internet do 3GB potem lejek 64kb/s
Po aktywacji usługi DO KOMÓRKOWYCH to w/w limit 29zł na połączenia głosowe ulega podzieleniu na dwa osobne limity:
- 19zł na komórki
- 10zł na stacjonarki
reszta limitów jak wyżej i zakładam, że właśnie z tej opcji DO KOMÓRKOWYCH aktualnie korzystasz.
W obu powyższych wariantach za internet płacisz dodatkowo ale nie więcej niż 19zł za pierwsze 100MB, potem "gratis" na pełnej prędkości do określonego limitu 3GB, a potem lejek 64kb/s.
Jeśli wydajesz co miesiąc 19zł na komórki to wtedy warto aktywować usługę ROZMOWY I INTERNET za 19zł.
Wówczas w ramach wspólnego limitu 19zł masz tzw. no limit na komórki + internet 1GB (3GB za staż).
Reszta limitów jest jak wyżej w DO KOMÓRKOWYCH.
W DO KOMÓRKOWYCH rachunek za no limit na komórki + internet 3GB (9GB za staż) wyniósłby 38zł.
Kosztów nie obniżasz ale w usłudze ROZMOWY I INTERNET dostajesz gratis internet i niwelujesz ryzyko przypadkowego nabicia w przyszłości dodatkowych 19zł za pierwsze 100MB internetu w telefonie. Zużywając obecnie tylko ok. 500MB to Tobie bez różnicy, czy dostaniesz 1GB, czy 30GB ale z czasem apetyt rośnie w miarę jedzenia ;)
Ewentualnie masz do wyboru usługę WSZYSTKO KOMÓRKOWE za 29zł wtedy górny limit 29zł obejmuje wspólnie rozmowy na komórki, SMS/MMS i 10GB.
Za staż dostaniesz 3x więcej, czyli 30GB.
Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie ile średnio miesięcznie płacisz teraz i za co konkretnie, a potem liczysz ile byś za to samo płacił po zmianie na inną ofertę.
W ten sposób możesz wybrać usługę najbardziej odpowiadającą Twoim potrzebom.
Nawet jeśli finalnie nie obniżysz kosztów to w podobnej cenie możesz mieć więcej usług "gratis", które może dzisiaj są Tobie obojętne ale jutro może będą dla Ciebie standardem.
Również Wesołych Świąt :)
[EDIT]
Ja kiedyś wydawałem na telefon w Nju ok. 20-24zł bawiąc się w kupowanie pakietu internetu bez lejka, czyli z ryzykiem nabicia sobie dodatkowych 19zł za pierwsze 100MB.
Potem wybrałem Wszystko komórkowe za 29zł, bo choć dopłacałem kilka złotych to zyskałem święty spokój, bo limit danych jest z lejkiem, czyli wiedziałem, że nie dzwoniąc na stacjonarki zapłacę 29zł i nie muszę pilnować terminów ani ilości zużytych danych z obawą, że nabiję sobie dodatkowe opłaty.
Teraz z Nju Dodatkowy wychodzi mi średnio 19zł/mc za jeden numer. Drugi numer praktycznie nie korzysta z netu, więc mam niemal cały pakiet dla siebie, choć z reguły starcza mi i tak kilkaset MB, wyjątkowo zużywam kilka GB.
Koszty oscylują ciągle na podobnym poziomie ale zyskałem więcej usług w tej samej cenie i święty spokój.
Jak ktoś chce się bawić w pakiety itd. to może znaleźć i tańsze oferty w innych sieciach, bo każdemu według potrzeb, kwestia wyboru.
[edytowane przez nju_klient o 20:42 w dniu 2016-12-22]