to jest odpowiedź na post:
Blokada na sieci Zewnętrzne | Klient_NJU (04.06.2016, 13:17)
Nie chodzi mi o hotspoty NJU tylko normalne połączeni internetowe nie poprzez SIM.
Właśnie nie mam pojęcia o co Ci chodzi.
Najpierw piszesz o Hot Spotach, potem o wyszukiwaniu innych sieci, potem o lejkach, a na końcu stwierdzasz, że chodziło Ci o internet "nie poprzez SIM", czyli z pominięciem operatora sieci GSM. Całość nie ma dla mnie sensu i jest bez składu i ładu.
Do wyboru masz internet przez sieć komórkową ale skoro ten Ciebie nie interesuje to inne opcje w zasadzie zależą od posiadanego przez Ciebie telefonu i dodatkowych urządzeń. Wtedy możesz skorzystać np. z WiFi będąc niezależnym od sieci GSM.
[EDIT]
Teraz mnie oświeciło.
Skoro miałeś Virgin i pisałeś o wyszukiwaniu innych sieci to zapewne miałeś na myśli roaming krajowy, który w zasadzie jest dostępny tylko w Play i wirtualnych sieciach korzystających z infrastruktury Play jak np. Virgin, MobileVikings.
Skoro Twój prosty telefon oferuje tylko 2G to wątpię, abyś mógł łączyć się po WiFi dlatego w praktyce mogłeś używać tylko internetu od operatora sieci GSM, którym był rodzimy Play lub inna sieć w ramach roamingu krajowego.
Jak kojarzę to Virgin korzystał kiedyś chyba z Orange, a jak jest obecnie to nie śledzę tematu, więc nie wiem, które sieci są dostępne dla "Dziewicy".
Nju nie oferuje roamingu krajowego, więc nie połączysz się z inną siecią niż Orange.
[edytowane przez nju_klient o 19:58 w dniu 2016-06-04]