Mizerne 5G

Mizerne 5G (2024-06-27 08:05)

Cześć! 

Od niedawna mam telefon z 5G. Prędkość wczytywania stron na telefonie w porównaniu do LTE są takie sobie. W testach oczywiście transfery lepsze, ale w ogólnym użytkowaniu nie widzę żadnej różnicy. 

U poprzedniego operatora nierzadko będąc w gorszym zasięgu WiFi (światłowód) przełączałem się na LTE, żeby poprawić pingi serwerów. Teraz jest dokładnie na odwrót. 

Testowałem sobie też w innych lokalizacjach, ogólnie internet w nju jest jakiś upośledzony. Też takie macie wrażenie?

Mizerne 5G (2024-07-01 18:20)

Ja kiedyś testowałem 5G w nju na zewnątrz na iPhonie 14 w aplikacji speedtest. Raz testowałem za domem, gdzie jest dalej do BTSa i prędkość wychodziła na 5G jakies 20 - 25 Mbps, praktycznie taka sama jak w przypadku LTE. Potem testowałem przed domem, bliżej BTSa. Na LTE wychodziło jakieś 50 - 60 Mbps a na 5G ponad 200 Mbps. Różnica więc bardzo duża. Ale rzeczywiście w ogólnym użytkowaniu różnicy nie bardzo widać

~krzyche

Mizerne 5G (2024-07-02 06:55)

Kiedyś problemem była mała prędkośc transferu. Teraz (nawet w LTE to widać) bardziej spowalnia wydajność serwerów z których pobieramy. Co da transfer 50GB/s, jeżeli serwer docelowy "wypuszcza" z siebie pliki  w tempie 2GB/s

~jac

Mizerne 5G (2024-07-02 16:50)

to jest odpowiedź na post:

Kiedyś problemem była mała prędkośc transferu. Teraz (nawet w LTE to widać) bardziej spowalnia wydajność serwerów z których pobieramy. Co da transfer 50GB/s, jeżeli serwer docelowy "wypuszcza" z siebie pliki  w tempie 2GB/s

Tak, tak. Ale porównujemy te same strony internetowe korzystając: 
- Z 5
- z LTE
- Ze światłowodu.
I na 5G wyraźnie te strony ?przysypiają" w stosunku do światła. A 5G miało być takim killerem światłowodów... 
Testy testami, to tylko papierowe parametry. Mi chodziło o polepszenie jakości użytkowania, której w Nju nie widzę. 
Oczywiście na 5G jest lepszy zasięg w dziwnych miejscach jak np. w piwnicy ;-) i na tym zalety się kończą.

Mizerne 5G (2024-07-03 13:52)

555

odpowiedź została zgłoszona do moderacji

~kfnqduxw

Mizerne 5G (2024-07-13 23:52)

577,43/16,34Mb/s 
21ms jitter=2ms 
nic dodać nic ująć ;)
<font color="#00273f">
</font>
Mam 29 z TV i polecam ;)

~pit

odpowiedź

Mizerne 5G | Reader (27.06.2024, 08:05)

Cześć! 

Od niedawna mam telefon z 5G. Prędkość wczytywania stron na telefonie w porównaniu do LTE są takie sobie. W testach oczywiście transfery lepsze, ale w ogólnym użytkowaniu nie widzę żadnej różnicy. 

U poprzedniego operatora nierzadko będąc w gorszym zasięgu WiFi (światłowód) przełączałem się na LTE, żeby poprawić pingi serwerów. Teraz jest dokładnie na odwrót. 

Testowałem sobie też w innych lokalizacjach, ogólnie internet w nju jest jakiś upośledzony. Też takie macie wrażenie?
wybierz obrazek niepasujący do reszty

Aby nie podawać nicka przy każdym komentarzu zaloguj się.

aktualnie na forum znajduje się:

93 gości i 0 zalogowanych użytkowników