forumnju na kartęusługipołączenie z internetem poprzez nat 2

połączenie z internetem poprzez nat 2

połączenie z internetem poprzez nat 2 (2017-03-28 21:25)

Witam
Czy jest możliwość połączenia z internetem mobilnym nju za pomocą NAT2 gdyż potrzebuje takowego połączenia do korzystania z aplikacji psremote kiedy jestem poza domem
z góry dziękuję za informacje
Pozdrawiam

połączenie z internetem poprzez nat 2 (2017-03-29 09:35)

Dość dziwnie zadałeś pytanie, i nie do końca wiadomo o co Ci chodzi.
Masz (czy tez planujesz mieć) w domu internet mobilny w jakimś routerze i do którego masz podłączone jakieś urządzenie i chciałbyś się z nim połączyć będąc poza domem podając jego IP? Jeśli tak, to niestety nie uda się tego zrobić bo nie masz własnego publicznego adresu IPv4 (można użyć jakiegoś tunelu VPN do hosta z publicznym adresem i łączyć się przez niego jeśli masz taką możliwość) Ktoś kiedyś na forum pisał że adres IPv6 jest w nju publiczny, ale z tego co pamiętam tez nie udało się zestawić połączenia a pewnie i tak nie masz możliwości podania takiego adresu w aplikacji). Na dzień dzisiejszy chyba jedynie Plus daje możliwość uzyskania publicznego adresu IP osobom prywatnym (dynamiczny za 6,15 zł a statyczny za 18,45 zł) i to tylko w wersji abonamentowej. W przypadku oferty na kartę, chyba nikt nie daje takiej możliwości.

[edytowane przez martinezcb o 09:45 w dniu 2017-03-29]

połączenie z internetem poprzez nat 2 (2017-03-29 17:45)

to jest odpowiedź na post:

Dość dziwnie zadałeś pytanie, i nie do końca wiadomo o co Ci chodzi.
Masz (czy tez planujesz mieć) w domu internet mobilny w jakimś routerze i do którego masz podłączone jakieś urządzenie i chciałbyś się z nim połączyć będąc poza domem podając jego IP? Jeśli tak, to niestety nie uda się tego zrobić bo nie masz własnego publicznego adresu IPv4 (można użyć jakiegoś tunelu VPN do hosta z publicznym adresem i łączyć się przez niego jeśli masz taką możliwość) Ktoś kiedyś na forum pisał że adres IPv6 jest w nju publiczny, ale z tego co pamiętam tez nie udało się zestawić połączenia a pewnie i tak nie masz możliwości podania takiego adresu w aplikacji). Na dzień dzisiejszy chyba jedynie Plus daje możliwość uzyskania publicznego adresu IP osobom prywatnym (dynamiczny za 6,15 zł a statyczny za 18,45 zł) i to tylko w wersji abonamentowej. W przypadku oferty na kartę, chyba nikt nie daje takiej możliwości.

chodziło mi o to że chciałbym wykorzystać internet mobilny poza domem ( hotspot wifi z telefonu ) do gry zdalnej na play station 4 poprzez aplikacje na windowsa od sony ale niestety wymaga to NAT 2z tego co napisałeś to poszukam informacji na temat VPN'ów
dziękuje za odpowiedź :) i pozdrawiam

~hilll

połączenie z internetem poprzez nat 2 (2017-03-30 08:46)

A w ten sposób. Jeśli chodzi o nju to raczej wszystko powinno działać od razu, choć najlepiej sprawdzić (nawet w innej sieci komórkowej, jeśli będą kłopoty to równie dobrze mogą być spowodowane konfiguracją routera lub dostawcy sieci w domu).

[edytowane przez martinezcb o 08:47 w dniu 2017-03-30]

połączenie z internetem poprzez nat 2 (2017-03-31 23:35)

Co do adresu IP publicznego to ja kiedyś o tym pisałem, przynajmniej adres v6 przydzielony na routerze był tym samym adresem pod jakim byłem widocznym w internecie. Ale i tak nie mogłem się dobić do swojego serwera FTP z zewnątrz. Jednak nie mam doświadczenia z v6, więc może było w tym trochę mojej winy.

Jednak jak wynika z innych testów sam fakt posiadania rzekomo adresu publicznego IPv4 nie oznacza, że musi to prawdziwy adres publiczny.
O ile w przypadku IPv4 takie jazdy są zrozumiałe, bo pula adresów jest ograniczona o tyle w przypadku ipv6 w teorii nie powinno być problemu, bo pula powinna starczyć dla każdego na każdy terminal.

W praktyce co do IPv4 to prawdziwy publiczny IP daje PLUS w abonamencie ale za dodatkową kasę. W ofertach pre-paid nie spotkałem się z prawdziwym publicznym adresem, nawet jeśli wydawało się na pierwszy rzut oka, że dostaliśmy publiczny to niestety serwer nie odpowiadał przy próbie połączenia, więc wychodzi na to, że większej liczbie osób udostępniają ten rzekomy publiczny adres.

odpowiedź

połączenie z internetem poprzez nat 2 | hilll (28.03.2017, 21:25)

Witam
Czy jest możliwość połączenia z internetem mobilnym nju za pomocą NAT2 gdyż potrzebuje takowego połączenia do korzystania z aplikacji psremote kiedy jestem poza domem
z góry dziękuję za informacje
Pozdrawiam
wybierz obrazek niepasujący do reszty

Aby nie podawać nicka przy każdym komentarzu zaloguj się.

aktualnie na forum znajduje się:

100 gości i 0 zalogowanych użytkowników