połączenie z internetem poprzez nat 2 | nju_klient (31.03.2017, 23:35)
Co do adresu IP publicznego to ja kiedyś o tym pisałem, przynajmniej adres v6 przydzielony na routerze był tym samym adresem pod jakim byłem widocznym w internecie. Ale i tak nie mogłem się dobić do swojego serwera FTP z zewnątrz. Jednak nie mam doświadczenia z v6, więc może było w tym trochę mojej winy.
Jednak jak wynika z innych testów sam fakt posiadania rzekomo adresu publicznego IPv4 nie oznacza, że musi to prawdziwy adres publiczny.
O ile w przypadku IPv4 takie jazdy są zrozumiałe, bo pula adresów jest ograniczona o tyle w przypadku ipv6 w teorii nie powinno być problemu, bo pula powinna starczyć dla każdego na każdy terminal.
W praktyce co do IPv4 to prawdziwy publiczny IP daje PLUS w abonamencie ale za dodatkową kasę. W ofertach pre-paid nie spotkałem się z prawdziwym publicznym adresem, nawet jeśli wydawało się na pierwszy rzut oka, że dostaliśmy publiczny to niestety serwer nie odpowiadał przy próbie połączenia, więc wychodzi na to, że większej liczbie osób udostępniają ten rzekomy publiczny adres.