forumnju z rachunkiemofertaSzybkość internetu

Szybkość internetu

Szybkość internetu (2017-02-16 17:42)

Witam, posiadam internet mobilny od Orange, ma on w mojej okolicy(zasięg LTE) wolne prędkości ok. 15mb/s download i 10mb/s upload. Pani z nju powiedziała że LTE ma max prędkości do 120mb/s czy jak kupię internet mobilny nju to jest możliwość że internet będzie szybszy?
Proszę o pomoc.

~m4t

Szybkość internetu (2017-02-16 21:23)

Wątpię, bo Nju działa na infrastrukturze Orange. Ale jeśli chcesz przetestować to zanim podpiszesz umowę kup sobie starter Nju na kartę i sprawdź sam. Gdybanie na forum nie da Ci jasnych odpowiedzi bo to tylko teoria. Prędkości są zależne od wielu czynników i nie tylko zasięgu. Również od urządzenia, pogody, pory dnia (aktualnie korzystających użytkowników) etc.

[edytowane przez ciajus o 21:25 w dniu 2017-02-16]

Szybkość internetu (2017-02-16 23:17)

Apetyt rośnie w miarę jedzenia.
Dla mnie 15/10Mb to nie jest wcale wolny internet LTE.
W Plusie 3Mb download i 15Mb upload to jest wolne łącze, które w abonamencie z umową na 2 lata kosztuje 60zł/mc.

P. S. Pamiętam czasy łącz komutowanych 56kb/s albo kablówki z 64kb/s, a teraz ludzie narzekają na 15Mb ;)

Nju to marka należąca do Orange, więc w teorii będziesz korzystał z tych samych przekaźników co w Orange.
Jak chcesz szybszy net to spróbowałbym z routerem stacjonarnym LTE + zewnętrzna antena za oknem. Lepszy sygnał to zwykle większa prędkość, a z modemem USB, czy innym z anteną wbudowaną to w mieszkaniu ściany zawsze będą tłumiły sygnał.
Jednak na 100% gwarancji i tak nie ma, że to u Ciebie pomoże, bo przekaźnik może być obciążony i operator przytnie Tobie prędkość, aby inni też mogli korzystać z netu.

Umowa na nju internetowy 40GB za 29zł jest bez cyrografu, więc zawsze możesz ją wypowiedzieć z miesięcznym okresem dlatego kupowanie nju na kartę nie jest niezbędne ale jako tester będzie to ciut tańsze i szybsze rozwiązanie.
Choć jeśli okaże się, że będziesz zadowolony i finalnie weźmiesz Nju internetowy to taki nju na kartę będzie zbędnym dodatkowym kosztem.

Szybkość internetu (2017-02-17 10:08)

Jeśli odstąpi od umowy w 14 dni od podpisania (tyle powinno wystarczyć na test) to nie będzie musiał czekać miesiąc na wypowiedzenie i zapłaci tylko za to co wykorzystał w ciągu testów.

Szybkość internetu (2017-02-17 15:41)

Raczej jest pewne, że w ramach testów nabije sobie górny limit 29zł, a w razie rezygnacji za kolejny miesiąc okresu wypowiedzenia zapłaci tylko 9zł (kwotę minimalną) jeśli nie nabije sobie dodatkowych opłat.
Co innego gdyby był to stały ryczałt jak jest w innych sieciach to wtedy taki manewr z rezygnacją w ciągu 14 dni ma większy sens.
Oczywiście każdy wybiera opcję najlepszą dla siebie samego :)

Szybkość internetu (2017-02-20 14:31)

W plusowym Power LTE na początku umowy miałem średnio 70/50 Mbps, a w ostatnich miesiącach umowy jak pojawiło się więcej użytkowników, nieraz nie byłem w stanie skończyć testu. Wieczorami standardowy wynik uploadu wynosił od 0 do 0,003 Mbps a download przeważnie nie przekraczał 0,5 Mbps :)

Wszystko zależy od aktualnego obciążenia BTS'a więc jeśli te 15/10 jest w jakimś szczycie zalogowanych do nadajnika użytkowników to zgadzam się z nju_klientem że to jeszcze nie jest zły wynik. I nie nastawiaj się że będzie on zawsze taki sam. Jeśli ta oferta jest za wolna, to jak koledzy sugerują sprawdź inne sieci przy pomocy starterów lub znajomych, ale pamiętaj że nie wystarczy jeden czy 2 testy, tylko kilka i to o różnych porach, przeważnie wieczorem jak ludzie powracają z pracy będzie gorzej, chyba że masz dużo firm w pobliżu, to może być odwrotnie.

[edytowane przez martinezcb o 14:32 w dniu 2017-02-20]

Szybkość internetu (2017-03-12 13:06)

Czy w nju jest LTE+?

~nt27

Szybkość internetu (2017-03-12 19:42)

Mam jeden telefon który to obsługuje i pokazuje LTE+ w pasku statusu, ale pewności nie mam. Skoro w nju jest VoLTE (to faktycznie działa), to chyba tak.

[edytowane przez martinezcb o 21:21 w dniu 2017-03-12]

Szybkość internetu (2017-03-12 22:22)

Jeśli chodzi Wam o agregację pasm to nie wiem jak to jest w Orange ale na przykładzie Play to jest to tylko zagranie marketingowe, bo kiedyś na LTE1800 można było uzyskać znacznie większe prędkości niż obecnie w ramach agregacji pasm.
W teorii powinno być przyśpieszenie ale w praktyce jest wielka kicha.
Sieć jest niewydolna i agregacja tutaj wiele nie zmienia.

Dlatego nie zachwycałbym się znaczkiem LTE+, bo więcej w tym marketingu niż realnej korzyści dla klienta końcowego.

Szybkość internetu (2018-01-02 11:53)

to jest odpowiedź na post:

Witam, posiadam internet mobilny od Orange, ma on w mojej okolicy(zasięg LTE) wolne prędkości ok. 15mb/s download i 10mb/s upload. Pani z nju powiedziała że LTE ma max prędkości do 120mb/s czy jak kupię internet mobilny nju to jest możliwość że internet będzie szybszy?
Proszę o pomoc.

~ffrobert

odpowiedź

Szybkość internetu | martinezcb (20.02.2017, 14:31)

W plusowym Power LTE na początku umowy miałem średnio 70/50 Mbps, a w ostatnich miesiącach umowy jak pojawiło się więcej użytkowników, nieraz nie byłem w stanie skończyć testu. Wieczorami standardowy wynik uploadu wynosił od 0 do 0,003 Mbps a download przeważnie nie przekraczał 0,5 Mbps :)

Wszystko zależy od aktualnego obciążenia BTS'a więc jeśli te 15/10 jest w jakimś szczycie zalogowanych do nadajnika użytkowników to zgadzam się z nju_klientem że to jeszcze nie jest zły wynik. I nie nastawiaj się że będzie on zawsze taki sam. Jeśli ta oferta jest za wolna, to jak koledzy sugerują sprawdź inne sieci przy pomocy starterów lub znajomych, ale pamiętaj że nie wystarczy jeden czy 2 testy, tylko kilka i to o różnych porach, przeważnie wieczorem jak ludzie powracają z pracy będzie gorzej, chyba że masz dużo firm w pobliżu, to może być odwrotnie.
wybierz obrazek niepasujący do reszty

Aby nie podawać nicka przy każdym komentarzu zaloguj się.

aktualnie na forum znajduje się:

135 gości i 0 zalogowanych użytkowników