Jak najbardziej masz rację, trzeba w bm.pl udostępnić dane do logowania do konta Njumobile, żeby mógł pobrać dane/kwotę faktury. Jednak tak jak wspomniałem, mam zaufanie do firmy Blue Media bo korzystałem wielokrotnie z ich usług.
Nikogo nie zmuszam do tego by korzystał z ich usług, nie mam z tego żadnych profitów, jedynie nie wszyscy wiedzą, że jest taka możliwość. Ja długo nie wiedziałem jak wygodnie płacić faktury kartą kredytową bez konieczności ponoszenia prowizji przy przelewach z karty - a jest to dla mnie najwygodniejsza forma płatności. Jeśli jest chociaż jedna osoba, która też szuka takiego sposobu i dzięki mnie znajdzie rozwiązanie to warto o tym wspominać :) Ryzyko (jeśli jakieś jest) każdy musi ocenić sam.
Szanuję obawy przed udostępnianiem danych logowania i oczywiście jak w reklamach mBanku nie udostępniam ich na lewo i prawo ani w sieci ani w realu :) Jednak wychodzę z założenia, że żyjemy w XXI wieku, wszystko jest tworzone dla ludzkiej wygody, a ja lubię żyć wygodnie :)
Analogicznie jeśli ktoś aktywnie korzysta z PayPal, równie dobrze może się obawiać, że pieniądze mu znikną z konta gdy ma dopisaną kartę/konto.
Jestem całkowicie za tym by z głową do wszystkiego podchodzić i analizować ryzyko, ale nie można też przesadnie się bać.
[edytowane przez ciajus o 14:50 w dniu 2017-01-17]